Amikor beköszönt a téli időszak érdemes néhány dologról szót ejtenünk a gépjárművek biztonságos üzemeltetése érdekében.

Két részre bonthatjuk ezt a tevékenységet. Az egyik a gépjárművek téli felkészítése, a másik a vezetéstechnikával kapcsolatos tudnivalók fel elevenítése, tudatosítása.

1. Az autóval kapcsolatos tanácsok:

Az autó téli felkészítése az egyik legfontosabb teendőnk, hiszen mit sem ér a vezetéstechnikai tudásunk, ha a technika alattunk nincs kellő állapotban.

 1. A téli gumiabroncsok fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A havas-jeges utakon a téli gumi stabilitást ad az autónak és méterekkel csökkenti a fékutat. Ne tévesszen meg bennünket a szokatlanul enyhe időjárás, az aszfalt hőmérséklete jóval a téli gumik használatát ajánló 7 Celsius fok alatt található.
 2. A folyadék szintek elindulás előtti ellenőrzése a következő fontos teendő. Ezen belül az olajszint, a hűtőfolyadék szint ellenőrzése mellett nagyon fontos, hogy töltse fel téli szélvédő mosó folyadékkal a tartályt, valamint az is fontos, hogy mindig elegendő üzemanyag legyen az autónkban. Ha megtehetjük, tankoljunk sűrűbben, ne hagyjuk az üzemanyag szintet „fél tank” alá csökkeni, főleg ha hosszabb útra indulunk, vagy vagyunk. Ha esetleg elakadnánk valahol útközben, jól fog jönni az üzemanyag, hiszen fűteni csak járó motornál tudjuk az autót. (lásd például a 2013 év elején, az autópályán rekedt hosszú kocsisorokat)
 3. A autó ablakait elindulás előtt tisztítsuk le teljesen! Kívülről is és belülről is. Kívülről az esetlegesen ráhullott-ráfagyott csapadéktól minden ablakot tisztítsunk meg, ne csak az első szélvédőn kaparjunk egy kis „harckocsi lőrést J”. A világító berendezések állapotát is ellenőrizzük, a rárakódott jég, sár erősen csökkentik azok teljesítményét. Mielőtt elindulunk, ne feledkezzünk meg arról, hogy az autó belső terében a gépkocsi szekrénybe kerülő nedvesség (hólé, stb.,) intenzívebb párásodást idézhet elő. A párásodás a szélvédő külső és belső hőmérséklet különbségéből adódik, ezért sokat segíthet az, ha mielőtt elkezdjük letakarítani a külső részt, az autót indítsuk be, és HIDEG levegőt fújassunk a szélvédőre.
  • A párásodás megszüntetésében nagy segítség lehet, ha az autó klíma berendezését is működtetjük, (persze ha a pollenszűrők megfelelően karban vannak tartva) mivel ez is csökkenti a levegő pára tartalmát.
  • A legtöbb autó a szélvédő előtti esőcsatornából szívja a friss levegőt, Ha ennek vízleeresztő nyílásai eldugulnak, vagy a havat nem takarítjuk el róla, itt megállhat a nedvesség, ilyenkor igen magas nedvesség tartalmú levegőt szív a ventilátor, amely szintén az utastérben fog lecsapódni. Ráadásul az előbb említett pollenszűrő ilyenkor tisztességesen átnedvesedik, ami hosszabb időre is biztosítja a párás üveget.
  • A párátlanítás szinte hatástalan, ha azt a belső keringtetésre kapcsolva használjuk. Ilyenkor a rendszer az utastér lábteréből szívja a levegőt, ahol nedves szőnyeget, havas-vizes-sáros cipőket talál.
 4. A gépkocsiba rakjunk be vészhelyzet esetén használható eszközöket! Télen, hideg időjárási viszonyok között, mindig legyen az autóban takaró vagy vastag ruházat. A régi hivatásos sofőrök úgynevezett „sofőr bundát” tartottak a vezetőfülkében. Ha esetleg a gépkocsi meghibásodott, és nem tudtak fűteni, akkor ez az előre látás jó szolgálatot tett és tehet. Legyen az autóban elemlámpa, közúti jelzőfáklya, só vagy homok, jégkaparó eszköz, esetleg hólánc, hólapát vagy gyalogsági ásó.
 5. Legyen nálunk feltöltött mobil telefon, hogy baj esetén segítséget tudjunk hívni.

2. A vezetéstechnikával kapcsolatos tanácsok

Első és legfontosabb, hogy felkészítsük a gondolkodásunkat arra, hogy a téli körülmények nem jelentenek automatikusan havas-jeges útfelületet, de mindig úgy kell vezetnünk, mintha téli útviszonyok lennének. Ha száraz is az út, bárhol feltűnhet egy váratlan jeges szakasz, ha pedig az enyhe pluszból leesik a hőmérséklet, pillanatok alatt minden jegessé válhat. (tipikusan napsütésben árnyékos területekkel szabdalt útszakaszon fordulhat elő, vagy ahol a szél az úttesten szakaszosan fúj át –pl. hó átfúvásos területeken)

 1. Követési távolság helyes megválasztása. Télen a máskor megszokott követési távolság két és félszeresét tartsuk meg az előttünk haladótól. Ezzel az aktív cselekvési zónát növeljük magunk előtt, amivel több időnk és ezzel hosszabb útszakaszunk van reagálni egy-egy váratlan helyzetre.
 2. A helyes sebesség megválasztása hasonlóan fontos. Hajtsunk lassabban, mint máskor. Ez érvényes a megkülönböztető jelzéseiket használó járművek vezetőire is, hiszen tudjuk, hogy a „Minél előbb odaérni!” mondatban az „ODAÉRNI” a lényeg. Ahogy a mentősök is mondják: „Halott hősök nem mentenek életet!” Igazuk van!
 3. Menet közben a kormányzási technikánkat is igazítsuk az időjárási körülményekhez. Kisebb mozdulatokkal és kormányszöggel dolgozzunk, ha havas, csúszós úton közlekedünk. Ilyenkor kisebb a tapadás, ezáltal az autónk a kisebb kormánymozdulatokra is vehemensebben reagál.
 4. Először mindig kormányzással próbáljunk meg korrigálni, ha úgy adódik. A fékezés a csúszós úton -ABS nélkül- azonnal blokkolhatja a kerekeket, amitől az autó irányíthatatlanná válik. Tehát először apró kormányzás, ha ez nem segít, még több kormányzás és csak ezután használjuk a féket.
 5. Semmilyen hirtelen irányítási technikát ne használjunk! A hirtelen kormánymozdulatok, túlzott gáz és fék használat a tapadás elvesztését eredményezhetik, ami a téli időszakban amúgy is kisebb, mint amit nyáron megszoktunk.
  • Alulkormányzottság főként az elsőkerék-hajtású autóknál léphet fel, ha nem megfelelő a tapadás. Ebben az esetben az autó eleje „indul el” aminek következtében a sofőr megijed, és még erősebben elfordítja a kormányt, aminek semmilyen hatása nem lesz, az autó tovább fog csúszni. Ebben az esetben a helyes reakció a sebesség óvatos csökkentésével a kerekek csúszásának megszüntetése és apró kormány mozdulatokkal az irányítás visszaszerzése.
  • Túlkormányzottság esetén (hátsókerék-hajtású autókra jellemző) az autó hátulja „indul el” amit ellenkormányzással korrigálhatunk. Ilyenkor abba az irányba fordítsuk a kormányt, amelyik irányba az autónk fara elindult. Fontos, hogy a helyes – 9 óra 15 perces- kormányfogási technikát használjuk, mert így fogjuk tudni, hogy milyen szögben állnak az autónk kormányzott kerekei. A gázpedálról ne „ugorjunk le” hirtelen mert akkor a túl gyorsan fellépő tapadás miatt, mint az ostor, a másik irányba fogunk át csapódni.
 6. Hólánc használata esetén, nem árt, ha ismerjük annak felszerelésének módszerét. A hólánc felszerelését gyakoroljuk be. Ha olyan útszakaszhoz érünk, ahol indokolt lehet a hólánc használata, mielőtt ráhajtunk, szereljük fel a hóláncot a kerekekre. A felszerelt hólánccal haladjunk 20-30 métert, majd ellenőrizzük le annak feszességét, ha szükséges állítsunk utána. A laza lánc elszakadhat és a karosszériában sérülést fog okozni. Ne felejtsük el, hogy a hólánc nem csodaszer, a megfelelő óvatos vezetéstechnika fontos a használatakor. Ne felejtsük ilyenkor el a hólánc okozta sebesség korlátozást!

Ezek a legfontosabb tanácsok a téli időszakban történő gépjármű vezetés megkezdése előtt, de az odafigyelés és a tudatos kockázat vállalás az, ami a legtöbbet segít a balesetek elkerülésében. A legfontosabb, hogy minden elindulás előtt tisztázd magaddal azt, hogy otthon várnak rád, és nem csak magadért felelsz, amikor közlekedsz, hanem az utasaidért és a közlekedésben részt vevő összes többi emberért is!

Köszönöm a figyelmet és balesetmentes közlekedést kívánok mindenkinek:

Földesi Lajos

Gj. Vezetés-technikai vezetőoktató